//Sprint som motion for utrænede? (artikel i Politiken)

Sprint som motion for utrænede? (artikel i Politiken)

By | 2018-09-29T09:18:39+02:00 29. september 2018|Ikke kategoriseret|

At forbedre ens form og sundhed som utrænet ved at lave sprint-træning er en rigtig god idé. Altså hvis man da gerne vil komme til skade 🙄

Der er noget prisværdigt i at undersøge og formidle budskabet, at utrænede faktisk kan få rigtigt fine resultater ved selv ganske lidt træning – især hvis intensiteten af træningen holdes høj. Der er bare det lille problem, at løb er en træningsform med en relativt høj risiko for at komme til skade for begyndere, der typisk bliver i stand til at yde mere igennem kredsløbet end deres krop når at blive konditioneret til. Løb er nemlig noget mange skal træne sig op til at kunne.

Det gør sig i endnu højere grad gældende for sprint-træning, hvor både kraftudvikling, stødabsorbering og krav til løbeteknik øges. Det gør det til en rigtigt dum idé for utrænede, der typisk også mangler den kropslige fornemmelse til at bedømme hvor deres fysiske grænser går.

Sprint er nemlig en (nær)max kraftudvikling og det tager kroppen måneder og år om at tilvænne sig belastningen. Det svarer i et vidst omfang til at lave nær-max træning i styrkelokalet 3 gange om ugen i de samme øvelser for en begynder. Jo, det skal nok gå fremad i præstation i starten, men det ender typisk med at gå galt.

Man kan desuden stille spørgsmålstegn til det mentale aspekt i at lave nær-maximal præstation 3 gange ugentligt, der lynhurtigt sætter sig som en uoverskuelig byrde. Uoverskuelige byrder bliver ikke udført og så falder man fra træningen. Det er i forvejen et af de vigtigste elementer i at få folk involveret i træning.

Et meget bedre bud ville være at lave den samme type træning på en motionscykel eller lignende maskine med en lavere belastning på bevægeapparatet. Der vil ganske vidst ikke være samme effekt på knoglestyrke, men i og med at det reducerer skadesrisikoen markant er det efter min mening mere end et godt alternativ til løbet.