/, Sundhed, Trivsel/Du kan ikke vride fugt fra en tør klud

Du kan ikke vride fugt fra en tør klud

By | 2023-05-16T20:28:06+02:00 16. maj 2023|Coaching, Sundhed, Trivsel|

Når det kommer til at opnå dine ambitiøse mål om at leve et liv med et højt indhold af gode oplevelser, sundhed, trivsel og præstationer, så kommer vi ikke uden om, at det for langt de fleste af os også kræver en høj indsats. Uden en høj indsats opnås heller ikke de ambitiøse mål – og hvis det ikke krævede høj indsats for dig, så ville det formentlig heller ikke give dig de tilsvarende fede følelser som ligger i at bestræbe sig på at opnå noget, som man virkelig sætter høj værdi i. Problemet hér ligger i, at indsats kræver ressourcer – og når først ressourcekontoen er tom, så tager det lang tid at fylde den op igen. I mellemtiden kommer du ikke tættere på din mål. Du har nu valget imellem to ting: at skrue ned for indsatsen eller skrue op for de ting, som fylder dig med ressourcer.

Alt efter dine værdier og hvordan du bliver påvirket af samfund og omgivelser, så kan der være stor forskel på hvad du og jeg stræber efter, men der er nogle overordnede ting som vi som mennesker altid har en generel tendens til at stræbe efter. Det er eksempelvis sådan noget som et tilstrækkeligt højt niveau af sundhed, social status og udlevelse af vores drømme. Stod vi med valget uden at skulle ændre noget i vores hverdag og rutiner, så ville de fleste af os også sige ja tak til at være i bedre form, tjene flere penge og have mere tid til at gøre de ting, som vi nyder at gøre. For nogle er det måske at rejse, imens det for andre er at blive i bedre form. For andre igen kan det handle om det fede job med den høje løn og sikkerheden i at kunne etablere en hverdag og en familie.

Desværre er det ikke sådan, at det er noget man bare lige gør (jeg siger desværre velvidende, at hvis det nu faktisk også var så lige til, så risikerede det også at miste en del af sin værdi).

Konsekvensen af dét bliver, at vi alle hver især er nødt til at prioritere en del af os selv (vores tid, energi, opmærksomhed og følelser) i tilstræbelsen efter at nå vores mål. Desto mere ambitiøse mål, desto mere af dig selv bliver du også nødt til at prioritere.

Det er vigtigt at være opmærksom på, fordi vi alle sammen har en begrænset mængde af os selv, som vi kan ligge i et arbejde, før end vi løber tør for ressourcer og er nødt til at finde tid til at genoplade. Desto mere du har tænkt dig at brænde lyset i begge ender, desto større krav stiller det også til din evne til at genoplade. På den måde er der nødt til at være balance imellem hvor meget du tager ud og hvor meget du sætter ind på din metaforiske ressourcekonto.

Hvis vi dykker ned i hvad din ressource-konto består af, så skal vi kigge på det med dét, vi kan kalde de biopsykosociale briller (“bio” refererer til din biologi, sådan noget som fysisk aktivitet og sundhed, kost og søvn, imens “psyko” handler om dit psykologiske velvære og “sociale” handler om, ja, dine sociale behov for at trives). Som mennesker har vi nemlig behov for at opleve en balance i disse tre områder af livet for at vi kan trives og uden tilstrækkelig trivsel vil du med tiden opleve et markant præstationstab uanset hvad du beskæftiger dig med. Derfor er det vigtigt at fastholder dig selv i tanken om også at trives med dit ambitiøse mål.

Når jeg bruger udtrykket “balance”, så er det fordi at dét niveau, som er det rigtige for at én person trives ikke nødvendigvis er det samme for en anden. Tværtimod kan disse ting være meget forskellige og er i høj grad afhængige af vores forskellige personligheder og karakterstyrke (hvad vi skal beskæftige os med for at have det fedt og lade op). Eksempelvis kan behov for at være fysisk aktive være markant forskellige, hvor nogle nyder at lave noget hver dag og deres livskvalitet stiger af det – imens at det for andre er rigeligt fint at opnå minimumskravet for fysisk aktivitet og sundhed, så tid og energi kan bruges på noget andet, som opleves som mere meningsfuldt. Nogle mennesker trives bedst med rigtig mange mennesker omkring sig, imens andre får deres sociale behov dækket af få, nære venner.

På samme måde bliver det nu din opgave at finde ud af præcis hvor i det biopsykosociale, at du har bedst og mest relevant mulighed for at sætte ind, når du skal sætte ind på din ressourcekonto. Er det f eks i det biologiske (måske du træner for lidt eller for meget? Sover du nok? Hvad med kosten?), det psykologiske (hvor god er du til at registrere dine følelser og give din selv plads til at rumme dem?) eller det sociale (føler du dig som en del af et fælolg tilbringer du nok tid sammen med de mennesker, som er vigtige for dig? Eller er du måske så konstant omgivet af mennesker, at du bliver socialt udmattet og har brug for at prioritere mere alenetid?)?

Når du bliver bevidst om det, så bliver du også i stand til at være en væsentlig bedre, gladere og mere effektiv version af dig selv. Det kommer til at gøre dig i stand til at arbejde væsentligt hårdere på dine mål, hvilket alt andet lige også gør det mere sandsynligt at du når dem.

Om iikke andet, så kommer det til at gøre turen og oplevelsen væsentlig mere positiv og fornøjelig. Det må også have en værdi i sig selv, ikke?